Guide: Få styr på din adfærd
Hvordan er din adfærd på sociale medier?
Forsøg at være så bevidst som muligt om, hvad du deler på sociale medier, og hvem der kan se dine billeder. Udfordringen er nemlig, at private billeder og personlig information kan være en guldgrube for kriminelle som eksempelvis ID-tyve – svindlere – der kan bruge de personlige oplysninger til at misbruge din identitet. Jo mere information svindlerne har, jo mere troværdige falske profiler kan de oprette. Falske profiler kan bruges af kriminelle til at opnå økonomisk vinding eller til at chikanere andre.
De falske profiler kan eksempelvis bruges til at sende besked til alle dine venner om, at du er strandet i udlandet og behøver lidt økonomisk hjælp fra dem for at komme hjem. De kan også anvendes til 'romance scams' på datingsider, hvor en faker opretter en falsk profil, indleder et online forhold til sine ofre og overtaler dem til at overføre penge til den falske profil.
Det er heller ikke usædvanligt at falske profiler anvendes til chikane og mobning. Du har hverken magt over eller indflydelse på, hvorvidt en faker, der har stjålet dine billeder, poster noget upassende i dit navn. Derfor vil denne type identitetstyveri selvfølgelig kunne få fatale konsekvenser og ødelægge både dit ry og personlige omdømme.

Sådan gør du
Lav en lille test, hvor du googler dit navn for at tjekke, hvilke sider dine billeder optræder på og især tjekke, om du kender alle søgeresultater. Det er en god idé at ændre privatlivsindstillinger på din profil på sociale medier, så profilen ikke er åben for alle. En åben profil gør det muligt for hvem som helst at få adgang til eksempelvis dine billeder og i værste fald misbruge dem.
Hvordan er din adfærd i offentlige rum?
Mange af os – måske også dig – arbejder ikke kun på en fast kontorplads men også remote og på farten. Det er blevet nemt at være tilgængelig, og det betyder, at du ofte har mulighed for at koble dig på gratis trådløse WiFi og klare dagens opgaver fra din bærbare computer.
Bruger du usikre trådløse netværk på caféer og hoteller, kan det være starten på et ID-tyveri. Det er meget bedre at bruge dataforbindelsen på din mobil end det trådløse net for eksempel på ferierejsen, specielt hvis du vil logge ind og tjekke din mobilbank. En lidt højere mobilregning er en lille pris at betale i forhold til, hvad et ID-tyveri kan koste dig.
Sådan gør du:
- Brug kun offentligt tilgængelige wifi-netværk, som er beskyttet med adgangskode eller krypterede.
- Vær kritisk i forhold til de sider, du besøger. Også selvom netværket kræver et kodeord.
- Skal du bruge MitID, skal du droppe WiFi og i stedet bruge mobilt bredbånd.
- Undgå at klikke på pop-ups eller andre underretninger, der beder dig om at opdatere personlige oplysninger. Dette kan være et forsøg på at narre dig til at besøge en usikker webside.
- Sluk for funktionen på din device, der automatisk forbinder dig til forskellige netværk.