”Det er træls, at jeg har mistet min gamle VW Beetle, men jeg er trods alt glad for, at jeg kunne få en erstatning og købe mig en ny bil,” siger Jan Brink og tilføjer: ”Det er jo et plaster på et sår, man helst havde undværet.”
Hvad gør du med det påkørte dyr?
Rammer du en hjort, og er hjorten såret, men ikke død, skal du kontakte Dyrenes Beskyttelse på tlf. 1812 – også selvom hjorten løber væk.
Er dyret dødt, kan du efterlade det, men du bør dog bugsere dyret ud i vejkanten, hvor det ikke er til fare for trafikken. Har du ikke lyst til at flytte rundt på dyret, skal du først og fremmest kontakte Falck. Det gør du via Falcks vagtcentral på tlf. 70 10 20 30. Mange kommuner har nemlig et samarbejde med Falck om bortfjernelse af døde dyr fra vejene. Har din kommune ikke et samarbejde med Falck, vil Falck henvise dig til kommunen.
Minimér risikoen for påkørsel
Ifølge Dyrenes Beskyttelse bliver cirka 10.000 hjorte påkørt hvert år. Du bør altid være varsom, og særligt når du kører langs skovområder, hvor det kan være svært at spotte dyrene, før det er for sent.
April og maj samt oktober og november er de måneder, hvor der sker flest påkørsler. Det skyldes blandt andet, at dyrene helst bevæger sig rundt i skumrings- og dæmringstid, og hen over efteråret falder dette tidspunkt typisk sammen med det tidspunkt, hvor folk kører til og fra arbejde.
Husk også, at hjorte sjældent færdes alene, og at de ofte passerer vejen i flokke.