Perlen i en samling på syv amerikanerbiler er en Cadillac Sedan

Palle Pallesen fra Hjørring er vild med amerikanske veteranbiler, og han var med til at starte Hjørring US Car Club, der i dag tæller 120 medlemmer.
cadillac-sedan-de-ville

Interessen for de klassiske biler begyndte for Palle Pallesen med en Triumph Spitfire, men der var flere grunde til, at han kastede sin kærlighed på de store amerikanerbiler i stedet for.

- Jeg er en stor mand, og det var lidt bøvlet at komme ind og ud af den lille engelske sportsvogn. Samtidig ville jeg gerne have, at hele familien kunne være sammen om min interesse for de klassiske biler, så det gav god mening, at det skulle være de store ikoniske biler fra USA, hvor der var plads til køreture med kone og børn, siger han.


 

V8-motor og raketbaglygter

Nu har han syv amerikanerbiler, blandt andet en flot grøn Cadillac Sedan De Ville 6W, årgang 1959 med V8 390 cid og 325 hk under motorhjelmen og de ikoniske raketbaglygter.

- Der hvor jeg voksede op, gik naboen altid og rodede med amerikanerbiler, og efter Triumphen købte jeg en Pontiac Chieftain 1958 for 12 år siden, som jeg stadig har, fortæller han.

Han og nogle andre kørte konfirmationskørsel i deres biler, og de begyndte at tale om, at det da kunne være rart med en klub for bilejere med samme interesse i Hjørring og omegn.

 

Stor interesse for bilklub

Det er 11 år siden, og Palle Pallesen og de andre havde en forventing om, at de nok ville få 20 medlemmer i opstartsåret af Hjørring US Car Club.

- Men ret hurtigt var vi oppe på 60 medlemmer, og min bror fik lavet en hjemmeside, og jeg blev formand. I dag tæller klubben 120 medlemmer, siger Palle Pallesen.

Sammen kører medlemmerne på ture i deres biler, og folk kigger lige en ekstra gang, når en kortege med de flotte biler kommer forbi.

- Vi vil gerne ud og vise vores biler frem. Vi mødes på en parkeringsplads, og så kører vi ud derfra. Hvis det er en succes på en hverdagsaften, er vi cirka ti biler, men ved vores forårstræf er der 30 stykker med, fortæller han.


På biltræf i sommerferien

Palle Pallesens kone kører også i amerikanerbilerne, og familiens sommerferie er i mange år blevet tilbragt på det store træf for amerikanerbiler i Øster Hurup.

- Vores klub har deres eget område dernede, og sidste år var vi 40 familier med. Der er plads til både unger og koner, og vi er der en uge, siger han.

I løbet af vinteren arrangerer klubben garagebesøg og virksomhedsbesøg, hvor medlemmernes familier også er med.

- Vi holder også juleafslutning og arrangementer som vinsmagning. En gang om året holder vi vores eget træf på en gård i Mygdal ved Hjørring med fest i det lokale forsamlingshus, siger han.

 

Flot design

Da Palle Pallesen havde købt sin første amerikanerbil, fik han mod på flere biler. På internettet fandt han sin Cadillac, der på trods af, at det er en årgang 1959, er udstyret med elruder og elsæder, servostyring, aircondition samt en anordning, der blænder ned for modkørende.

- Jeg synes, at den er flot, og jeg er sikker på, at designeren har hygget sig, da han designede bilen. Bilen bestilte jeg hjem fra USA, hvor den havde stået hos en samler i 40 år. Den var i rigtig flot stand, og der har aldrig været svejset på den, oplyser Palle Pallesen.

Da han købte bilen, var dollaren helt nede i omkring de 4,5 kroner, så prisen for bilen var det, Palle Pallesen kalder ”fornuftig”.

- I dag koster den nok på den anden siden af 200.000 kroner, så det var også en god investering, men jeg har ingen planer om at sælge den. Det er en bilmodel, der har været med i mange film, og så havde Elvis også sådan en model, understreger han.

 

Biler skadet under transport

Bilen kom hjem i en container sammen med en nyrenoveret Pontiac, som Palle Pallesen også havde købt, men han fik sig en grim overraskelse, da containeren blev åbnet i Danmark.

- Begge biler var blevet skadet under transporten. Så bilerne måtte repareres for 25.000 kroner. Heldigvis havde jeg tegnet en transportforsikring hos leverandøren, der dækkede skaderne, siger han.


 

Anbefaler Aros Forsikring

Alle Palle Pallensens syv amerikanerbiler er forsikret hos Aros Forsikring med en Veteranbilforsikring.

- Da jeg som helt ung købte en BMW, var der ikke nogen forsikringsselskaber, der ville forsikre den, men det ville Aros Forsikring. Så jeg har holdt ved dem. Det gode ved deres Veteranbilforsikring er, at alle mine biler er dækket, når de står under tag i en lade. Prisen på forsikringerne er fornuftig, og jeg får rabat, når jeg har flere biler forsikret. Så jeg anbefaler Veteranbilforsikringen til alle vores medlemmer i klubben, siger han.

Palle Pallesen har nok heller ikke købt sin sidste amerikanerbil.

- Det kræver noget plads, når man samler på amerikanerbiler, men jeg synes også, det er sjovere end for eksempel at samle på frimærker, siger han.


 

Hjørring US Car Club

Formålet med Hjørring US Car Club er at drive en aktiv klub, hvor man holder amerikanerbiler kørende, samt at skabe interesse og viderebringe viden om disse. Udover dette ønsker klubben at skabe et godt fællesskab om en sund og kreativ hobby i Hjørring og omegn.

Klubbens formål er endvidere at hjælpe medlemmerne til, hvis det ønskes, at deres biler fremtræder i original stand. Klubben vil forsøge at højne interessen for amerikanerbiler ved at afholde forskellige aktiviteter, såsom fælles køreture, træf og lignende arrangementer.

Læs mere om Hjørring US Car Club her