En mand i lysegrå jeans og en lyseblå denimskjorte står foran en sort Alfa Romeo med åben motorhjelm. Han undersøger motoren, mens bilen holder parkeret ved vejkanten.

Din print-ud guide: Få styr på processen ved færdselsuheld

Forhåbentlig har du aldrig og kommer aldrig til det. Et færdselsuheld. Men lige her er det rigtig godt at være på forkant, så du ved, hvad du skal gøre og i hvilken rækkefølge. Vi klæder dig på i en guide, som du kan printe og smide i handskerummet og finde frem, hvis du en dag bliver involveret i et færdselsuheld, eller er vidne og hjælper i situationen.

Din print-ud guide

  • Stands ulykken ved at sikre ulykkesstedet
  • Påbegynd livreddende førstehjælp ved behov
  • Tilkald den nødvendige hjælp
  • Få oplysninger, hvis flere parter er involveret i ulykken
  • Skaf vidner
  • Anmeld skaden til din forsikring, hvis du selv er involveret i ulykken

Print guiden her

Guiden i et overblik

Skab dig et overblik og tilkald den nødvendige hjælp

Er der sket alvorlig personskade eller risikerer bilen at gå i brand?

Sådan gør du

  • Ring 112 for akut hjælp fra politi, brand- eller redningsmyndighederne
  • Giv førstehjælp

 

Er der kun sket materiel skade?

Sådan gør du

Kontakt politiet på 114:

  • Hvis der er sket materiel skade, der skønnes at være på over 50.000 kr.
  • Hvis modparten har et køretøj, der er udenlandsk indregistreret
  • Hvis der er forvoldt skade på ejendom, som du ikke kender ejeren af
  • Hvis føreren af det skadevoldende køretøj flygter fra stedet uden at give sig til kende (flugtbilist)

 

Dette kan du selv

Ifølge politiet kan du selv klare mange uheld uden politiets hjælp. Eksempelvis ved:

  • Mindre færdselsuheld uden personskade og parkeringsskader
  • Påkørsel og beskadigelse af vejskilte: Kontakt kommunen
  • Påkørsel af et dyr, der overlever ulykken: Kontakt Dyrenes Vagtcentral på 1812

 

Begræns skaden og advar andre trafikanter

Sådan gør du

  • Tænd dit katastrofeblink
  • Opstil din advarselstrekant 50 meter fra bilen på almindelige veje eller 100 meter bag bilen på motorveje 

 

Få oplysninger, hvis flere parter er involveret i ulykken 

Sådan gør du

  • Notér hvem modparten er, bilens registreringsnummer og førerens kontaktoplysninger (navn, adresse, telefonnummer og forsikringsselskab)
  • Notér uheldssted og uheldstidspunkt
  • Inden du forlader skadestedet, så husk at tage billeder af køretøjerne og deres placering efter uheldet og inden køretøjerne flyttes (hvis det kan lade sig gøre uden at være til fare for trafikken). Husk også at tage billeder af eventuel skiltning i forhold til ulykkesstedet, da det også er relevant

Husk! Det er forsikringsselskabernes opgave at afgøre, hvem der var skyld i uheldet. Diskuter aldrig skyldsspørgsmålet på selve ulykkesstedet.

 

Skaf vidner 

Sådan gør du

  • At placere skylden er afgørende for erstatning, og derfor er vidner vigtige i forsikringsselskabernes udredning af skyldsspørgsmålet
  • Sørg for at få kontakt til samtlige vidner til ulykken og notér deres navne, telefonnumre, mailadresser eller andre kontaktoplysninger

 

Anmeld ulykken til Aros Forsikring

Har du en kaskoforsikring hos Aros Forsikring, kan du anmelde, hvis du har haft et sammenstød med andre køretøjer eller har påkørt en cyklist eller fodgænger. Hvis ikke, skal du læse afsnittet ”Har du ikke en kaskoforsikring?” senere i denne artikel.

Kan dit køretøj ikke køre, kontakt Autohjælp, Falck, FDM eller hvor du har abonnement, så du kan få bilen fragtet til dit værksted. Du kan få denne hjælp, hvis du har tilkøbt vejhjælp gennem f.eks. Falck eller Aros Forsikring. Har du tilkøbt Aros Autohjælp Plus kan du downloade et Autohjælp-kort her, så du altid har det til rådighed.

Du kan enten anmelde din skade gennem Mit Aros eller via mail. Alternativt kan du ringe til vores skadeafdeling på 8734 5099, hvis du har brug for personlig rådgivning og gode råd til anmeldelsen.

  

Sådan gør du

Uanset hvordan du anmelder skaden, skal du huske:

  • Beskrivelse af forløbet
  • Angiv hvem modparten er. Herunder nummerplade på bilen og førerens kontaktoplysninger
  • Angiv navne, telefonnumre, mailadresser eller andre kontaktoplysninger på eventuelle vidner
  • Send billeder af skadesstedet med køretøjerne og deres placering efter uheldet

 

Når du har anmeldt skaden

Hvis dit køretøj er involveret i et færdselsuheld, er det altid køretøjets ansvarsforsikring, der skal betale erstatning for den eventuelle personskade, der er sket. Som ejer af en bil, motorcykel eller knallert er det lovpligtigt at købe en ansvarsforsikring. 

Hvis modparten, modpartens passagerer eller modpartens køretøj er kommet til skade, vil dit forsikringsselskab derfor vurdere, om disse har ret til erstatning fra din ansvarsforsikring.

Er dit eget køretøj kommet til skade, så vil du ved dækningsberettiget skade ved Aros Forsikring få tilbudt frit værkstedsvalg. Det betyder, at skaden på din bil kan blive udbedret på det værksted, du vælger og normalt bruger.

Aros Forsikring samarbejder også med fordelsværksteder, som vi kan henvise dig til. Fordelene ved at bruge et fordelsværksted er, at du ofte får en gratis lånebil, samt at din bil bliver støvsuget og vasket. Vær opmærksom på, at du vil blive opkrævet en egenbetaling i forbindelse med forsikring af lånebilen.

3 afklarende spørgsmål

Skal du betale en selvrisiko?

I forbindelse med en kaskoskade skal du oftest betale en selvrisiko. Hvis du er i tvivl om, hvilken selvrisiko som du har valgt, så står den på din police, som du finder på Mit Aros. Uheld opstår ofte uventet, og måske har du af forskellige grunde ikke råd til at betale din selvrisiko. Hos Aros Forsikring kan du vælge at dele betalingen af din selvrisiko op i mindre, månedlige delbetalinger helt uden renter og gebyrer.” Du kan læse mere om delt selvrisiko her.

Er du eller dine passagerer kommet til skade?

Føreren af køretøjet kan søge om erstatning fra modpartens ansvarsforsikring, og det gælder uanset hvem der har ansvaret for sammenstødet.

Har du haft passagerer med i køretøjet?

Er dine passagerer kommet til skade, kan du minde dem om, at de skal kontakte den ansvarliges forsikringsselskab.

Har du ikke en Kaskoforsikring?

I så fald dækker vi ikke skaderne på dit køretøj. Derfor skal du selv kontakte modpartens forsikringsselskab, hvis vedkommende har ansvaret for sammenstødet. Det er vigtigt, at du noterer dig modpartens nummerplade, så du let kan finde modpartens forsikringsselskab på www.motorregister.skat.dk.

Vidste du…

…hvis du uforskyldt kommer ud for et færdselsuheld, der giver dig et varigt mén, får du både erstatning fra modpartens ansvarsforsikring og din egen ulykkesforsikring. Det kan give dig et vigtigt økonomisk afsæt til din tilværelse efter ulykken.