07. december 2021

Sådan undgår du, at der går ild i dit juletræ – og dét skal du gøre, hvis uheldet er ude

Både juletræer og juledekorationer kan være særdeles brandfarlige. Granet er ofte tørt, og det giver ilden gode forudsætninger for at sprede sig. Selv en mindre brand vil på kun fem minutter kunne fylde dit hjem med røg, og temperaturen vil på kort tid kunne stige til flere hundrede grader og forvandle en hyggelig jul til en livsfarlig begivenhed. I denne artikel får du gode råd til, hvordan du forebygger brand i dit juletræ, og hvad du skal gøre, hvis det alligevel lykkes ilden at få fat – og så giver vi dig selvfølgelig også indblik i, hvordan du er dækket, og hvad du skal være særligt opmærksom på, når du har levende lys i hjemmet. Undgå ild i dit juletræ

Lad juletræet blive ude længst muligt

Et juletræ i stuen skaber hygge, men granet udtørrer hurtigt i et varmt indendørsklima. Det øger brandfaren, og du vil sandsynligvis også opleve, at nålene drysser af. Et godt råd er derfor, at du venter så længe som muligt med at tage dit juletræ indenfor.
 

Tilfør vand til juletræet

En juletræsfod med indbygget vandbeholder hjælper ikke bare med at holde dit juletræ pænt helt til juleaften. Vandet i foden sikrer også, at træet får tilført fugt, og det kan være med til at mindske risikoen for, at ilden kan få ved.
 

Gå ikke fra de levende lys

Efterlad aldrig levende lys uden opsyn – heller ikke dem på dit juletræ. Sørg altid for, at der er nogen, som holder øje med lysene, hvis du selv er nødt til at forlade lokalet. Derudover er det selvfølgelig også vigtigt, at lysene er placeret i behørig afstand af julepynt og overhængende grene, og at juletræsfoden er stabil, så træet ikke vælter. Du kan selvfølgelig også vælge at droppe de levende lys og i stedet pynte dit juletræ med LED-lyskæder.
 

Hold øje med børn og kæledyr

Det kan være svært at holde poter og pilfingre for sig selv, hvis naturen pludselig er blevet inviteret ind i stuen. Det er selvfølgelig slemt nok, hvis katten makulerer julehjerterne med kløerne, hunden letter ben op ad træet, eller tumlingen får flået glaskuglerne af de nederste grene – men værre er det, hvis børn eller kæledyr får væltet træet helt. Hold derfor altid øje med de mindste, og luk eventuelt kæledyr ind i et andet rum, mens der er gang i de levende lys.
 

Forbered dig i tilfælde af, at uheldet er ude

Selvom du tager dine forholdsregler, kan uheldet alligevel være ude. Derfor er det en god idé, hvis du sørger for at have en spand vand eller to i nærheden af juletræet. Har du en pulverslukker, er den selvfølgelig også fordelagtig at have inden for rækkevidde – og ellers kan du overveje at anskaffe dig en.
 

Sluk branden rigtigt

Går der ild i dit juletræ, er det vigtigt, at du holder hovedet koldt, og at du griber slukningsarbejdet rigtigt an. De fleste vil nok – i ren panik – kaste hele spandens indhold udover træet, men det er faktisk en rigtig dårlig strategi. Du risikerer nemlig at ramme ved siden af eller ikke få druknet flammerne helt. I stedet skal du bruge den ene hånd til at pøse vand på grenene, så du får dækket al ilden. Ejer du en pulverslukker, bør du læse vejledningen på beholderen, inden du tænder for de levende lys.

Du kan se forskellige brandslukningsteknikker i denne video fra Falck.
 

Evakuér, hvis du ikke selv kan slukke branden

Vurderer du, at du ikke selv er i stand til at slukke branden, skal du først og fremmest sørge for at få alle ud af lokalet. Det er vigtigt, at I husker at lukke døren til rummet, hvor det brænder. En lukket dør isolerer branden og er med til at mindske temperaturstigningen i resten af boligen. Samtidig reduceres ilttilførslen også, og det kan være med til at hæmme brandens udvikling. I skal dog alle sammen forlade bygningen, hvor det brænder, så I ikke udsættes for røgudviklingen. Når alle er evakuerede, skal I ringe 112. Husk også at evakuere dine naboer, hvis de er i fare i forbindelse med branden.


Efter branden – hvordan er du dækket?

Det er frygteligt at miste nogle af eller alle sine ting i en brand – men værre er det, hvis det viser sig, at du ikke har ret til en erstatning fra dit forsikringsselskab. Selvom du har en indboforsikring, kan det nemlig blive vurderet, at du har handlet groft uagtsomt, og i et sådant tilfælde vil du ikke have ret til erstatning. 

Står du ved siden af juletræet, da der går ild i det, og har du gjort alt, hvad du kunne for at slukke det, så dækker din forsikring. Men har du ladet juletræet været uden opsyn, mens lysene var tændt, vil det blive betragtet som groft uagtsomt, og du kan derfor ikke få fuld erstatning for de ejendele, du har mistet i branden. Det er dog en vurderingssag, hvorvidt du har handlet korrekt i situation, og om du kan få fuld, delvis eller ingen erstatning.

 

Jævnfør Beredskabslovens § 71 risikerer du desuden – hvis du undlader at holde øje med levende lys – at blive straffet med bøde. Paragraffen fastslår bødestraf til:

  • den, der ikke udviser tilbørlig forsigtighed med ild, lys, tændstikker, aske, brandfarlige stoffer, og hvad der i øvrigt kan fremkalde eller befordre brand, eller undlader at påse, at personer, der hører til den pågældendes husstand eller virksomhed, udviser sådan forsigtighed, og
  • den, der som ejer eller bruger af elektriske anlæg eller andre lys-, varme-, kraft- eller maskinanlæg, som kan fremkalde eller befordre brand, benytter sådanne anlæg eller lader dem benytte, uanset at de ikke er i forsvarlig stand.
Tilbage