07. februar 2023

Sådan dækker det blå EU-sygesikringskort

Her kan du blive klogere på, hvordan du er dækket med det blå EU-sygesikringskort, og hvordan det adskiller sig fra en rejseforsikring. Hvad dækker det blå EU-sygesikringsbevis?

Husk at tjekke udløbsdatoen på dit blå EU-sygesikringskort

Alle danskere blev i 2014 omfattet af EU-sygesikringskortet "Det blå kort". Kortet har en varighed på fem år. Det er derfor en god idé at tjekke udløbsdatoen i ordentlig tid, før du skal på ferie i et af de lande, hvor det dækker.


I hvilke lande er jeg dækket?

Med det blå sygesikringskort er du dækket i alle EU-lande, EØS-lande samt i Schweiz og Storbritannien. Skal du til Grønland eller Færøerne, er du fortsat dækket af dit gule sygesikringsbevis. Du er dækket i op til et år på almindelige ferierejser. Vær opmærksom på, at der er særlige regler for det blå sygesikringskort ved studieophold og au pair-ophold.


Hvordan er jeg dækket?

Med det blå EU-sygesikringskort er du garanteret den behandling som borgerne i det pågældende land, du rejser i, har adgang til. Det vil sige, at du er omfattet af den offentlige sygepleje i det land, du rejser i. I mange tilfælde vil behandlingen svare til danske niveauer, men nogle lande har en noget lavere standard, som kan påvirke behandlingsforløbet.


Hvornår er jeg ikke dækket?

Ved enhver skade, hvor du har brug for at behandling på et privat hospital eller klinik, skal du selv betale. Du kan også komme ud for at skulle betale for ting, som vi i Danmark tager givet som f.eks. rene lagner, mad og medicin, mens du er indlagt osv. Det blå EU-sygesikringskort dækker heller ikke hjemtransport – her skal du tegne en rejseforsikring.


Her bestiller du det blå EU-sygesikringskort

Du kan bestille det blå sygesikringskort på borger.dk. Det tager 2-3 uger, før det ankommer, så sørg for at bestille i god tid.


På den sikre side med en rejseforsikring

Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at det blå EU-sygesikringskort ikke er det samme som en rejseforsikring, og at du sætter dig grundigt ind i, hvordan du er dækket, inden du rejser afsted på ferie. Vi anbefaler altid, at du tegner en rejseforsikring, inden du rejser udenlands.

Tilbage