06. marts 2023

Før, under og efter snestormen: Hvad skal jeg gøre?

Hvordan forebygger du skader på dit hus, din bil og ikke mindst dig selv under en snestorm, og hvad skal du gøre, hvis uheldet alligevel er ude? I denne artikel får du en række forebyggende råd, ligesom vi også guider dig til, hvordan du skal forholde dig, hvis uheldet er ude. Glatføre - snestorm

Forebyg uheld og personskader

Det er en god idé at forberede sig så godt som muligt på en snestorm – og på hvordan du kan forebygge både materielle skader og personskader.

Pas på dig selv
Fortove og veje kan blive rigtig glatte, når det sner – specielt hvis det fryser, og der opstår pletter med is. Vi opfordrer derfor til, at du passer rigtig godt på dig selv, og at du går forsigtigt, hvis du færdes ude i snevejret. Et tæt og/eller kraftigt snefald kan desuden både resultere i dårligt udsyn og dæmpede lyde, så det er en rigtig god idé at være ekstra opmærksom, hvis du passerer over veje. Tag eventuelt en refleksvest på, så du er nemmere at spotte i mørket.

Lad bilen stå
Det kan være svært at lade bilen stå, selvom sneen daler, hvis der er aftaler i kalenderen. Det kan dog være en rigtig god idé at genoverveje færdsel på vejene. Det gælder især i det tidsrum, hvor udsynet er dårligt, fordi det stadig sner, og hvor der endnu ikke er ryddet sne eller saltet på vejene. Det glatte føre kan forårsage trafikuheld, ligesom du også risikerer at køre fast i en grad, hvor bilen må trækkes fri.

Du kan med fordel sørge for at have disse 11 ting i bilen om vinteren:

  • Opladet mobiltelefon
  • Varmt tøj
  • Tæpper
  • Lommelygte
  • Skovl eller spade til at grave bilen fri for sne
  • Isskraber
  • Advarselstrekant
  • Refleksveste
  • Startkabler
  • Træktov
  • Førstehjælpskasse

Vær opmærksom på elbilen
Har du en elbil, skal du huske at være opmærksom på, at rækkevidden på et opladt batteri minimeres (og nogle gange markant), hvis der er frost. Det betyder, at du ikke vil kunne køre lige så langt på en opladning, som du er vant til.

Find sneskovl og salt frem
Som husejer har du snerydningspligt, og vi anbefaler derfor, at du sørger for at have sneskovlen og saltet/gruset parat. Ligger dit hus ud til en offentlig vej, har du nemlig pligt til at rydde sne samt gruse eller salte dit fortov mellem kl. 07.00 om morgenen og kl. 22.00 om aftenen. Forsømmer du din snerydningspligt, risikerer du, at nogen falder på dit fortov. Pådrager denne person sig en skade, kan vedkommende lægge sag an mod dig og kræve erstatning – fx for tabt arbejdsfortjeneste.

Fjern sne fra huset
Ligger der meget sne på dit tag, risikerer du, at dit hus får snetryk. Snetryk betyder, at vægten af sneen ødelægger hele eller dele af taget. Er det muligt at fjerne sneen eller noget af sneen fra taget uden risiko for personskade, kan det være fornuftigt at gøre. Vi anbefaler også, at du tjekker dit loft for fygesne, så du undgår fugtskader. Fygesne kan nemlig trænge ind steder, hvor vand normalt ikke kan trænge ind, og det øger risikoen for, at sneen fx trænger ind gennem sprækker og ventilationskanaler. Ligger der større snedriver tæt på dit hus, kan det være fordelagtigt at flytte dem væk. Når sneen smelter, risikerer du, at de store mængder vand trænger ind i dit hus og forårsager bygningsskader.

Anmeld skader, hvis uheldet er ude

Har du været uheldig og fået en skade, kan du læse herunder, hvordan du skal forholde dig. Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du er i tvivl om, hvorvidt/hvordan du er dækket i en given situation.

Skader på bilen
Sker der en skade på din bil i det glatte føre, kan du anmelde skaden til os online døgnet rundt på Mit Aros eller ved at ringe til vores skadeafdeling på tlf. 8734 5099 alle hverdage mellem kl. 08.00 og 16.00. Har du brug for autohjælp – enten på grund af en skade på din bil, fordi du er kørt fast, eller fordi din elbil fx er løbet tør for strøm, skal du kontakte vores samarbejdspartner SOS Dansk Autohjælp på tlf. 7010 8090.

Personskader
Skulle du være uheldig at få en personskade, er det din ulykkesforsikring, som dækker dig. Er du faldet, og er du kommet til skade, er vigtigt, at du først og fremmest søger lægehjælp. Du kan se, hvordan din ulykkesforsikring dækker dig, ved at læse dine betingelser på Mit Aros. Er du i tvivl om, hvorvidt vi dækker din skade, du har pådraget dig, er du altid velkommen til at ringe til vores skadeafdeling på tlf. 8734 5099

Skader på huset
Sker der en akut bygningsskade på enten dit hus eller sommerhus, skal du som udgangspunkt ringe til vores skadeafdeling på tlf. 8734 5099. Sker den akutte bygningsskade uden for skadeafdelingens åbningstid, som er alle hverdage kl. 08.00-16.00, kan du kontakte Dansk Industri og Skadeservices døgnvagt på tlf. 7011 1214. Ved ikke-akutte bygningsskader bedes du indberette skaden telefonisk i skadeafdelingens åbningstid eller online på Mit Aros.

 

Tilbage