02. december 2021

Elløbehjul: Styr sikkert uden om skader og ulykker

Elløbehjul er efterhånden blevet helt almindelige i gadebilledet, men hvordan er du egentlig dækket, og hvilke regler gør sig gældende, når du færdes i trafikken? Læs med her, hvor vi gennemgår alle de ting, du bør vide, inden du suser hen ad cykelstien på dit elløbehjul.

Hvordan er jeg dækket, hvis jeg kommer til at gøre skade på andre eller andres ejendele?

Kommer du ved et uheld til at forårsage skade på andre eller andres ejendele og bliver gjort erstatningsansvarlig, er det din ansvarsforsikring, som kan hjælpe dig. Hos Aros Forsikring er ansvarsforsikringen automatisk en del af din indboforsikring.


Hvad nu, hvis jeg ikke har en ansvarsforsikring?

Har du ikke en ansvarsforsikring, og kommer du til at gøre skade på andre eller andres ting, skal du selv finansiere erstatningen. Det kan hurtigt løbe op i mange tusind kroner, og du bør derfor kraftigt overveje, om ikke det bedre kan svare sig at tegne en forsikring, før skaden sker.

 
Hvordan er jeg dækket, hvis jeg kommer til skade under kørsel på mit elløbehjul?

Kører du galt på dit elløbehjul, og har du eksempelvis brug for hjælp til at dække behandlingsudgifter – eller står du tilbage med en méngrad på 5 % eller derover – er det din ulykkesforsikring, som hjælper dig. Pådrager du dig tandskader under en ulykke – fx i forbindelse med et styrt på dit elløbehjul – vil din ulykkesforsikring hos Aros Forsikring dække dine tandlægeudgifter.


Hvordan er jeg dækket, hvis nogen stjæler mit elløbehjul?

Hvis nogen stjæler dit løbehjul, er det hos Aros Forsikring din indboforsikring, som dækker tabet – på lige fod med dine øvrige ejendele. Du behøver altså ikke en tilvalgsforsikring, sådan som det eksempelvis gør sig gældende, hvis du får stjålet din cykel.


Hvordan er jeg dækket, hvis jeg ved et uheld kommer til at ødelægge mit elløbehjul?

Kommer du til at ødelægge dit elløbehjul, eller går det i stykker udenfor garantien, fx på grund af funktionsfejl, er det din elektronikforsikring, som dækker skaden. Hos Aros Forsikring er elektronikforsikringen en tilvalgsdækning til din indboforsikring, så ønsker du at være dækket for denne type skade, er det vigtigt, at du sikrer dig, at du har tilvalgt den.


Er det lovpligtigt at tegne en ansvarsforsikring på et elløbehjul?

En ansvarsforsikring er ikke lovpligtig, hvis der er tale om et privatejet elløbehjul. Det er den derimod, hvis du lejer et løbehjul. Det kan du læse mere om herunder.


Hvad skal jeg være opmærksom på, hvis jeg lejer et elløbehjul?

For at du kan leje et elløbehjul, skal du være fyldt 18 år. Det er udlejers ansvar, at der er tegnet en lovpligtig ansvarsforsikring, der dækker de skader, du eventuelt måtte forvolde på andre eller andres ejendele. Det er dog vigtigt, at du sikrer dig, at udlejeren rent faktisk har tegnet denne forsikring, da du som bruger af elløbehjulet skal kunne fremvise dokumentation herfor.


Hvad skal jeg være opmærksom på, hvis jeg køber et elløbehjul?

Det er vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i lovkravene til elløbehjul, inden du køber et. Det er nemlig ikke alle elløbehjul, der overholder de lovpligtige krav – heller ikke selvom det er købt i Danmark. Udover at du selvfølgelig risikerer at få en bøde, hvis du kører på et ulovligt løbehjul, så skal du også være opmærksom på, at din ansvarsforsikring rent faktisk ikke dækker dig i den pågældende situation. Det samme gør sig gældende, hvis du forårsager skader på andre eller andres ejendele, fordi du ikke har overholdt færdselsreglerne.


Regler for elløbehjul

  • Et elløbehjul må maksimalt kunne køre 20 km/t ved egen drift.
  • Der må ikke være sæde på elløbehjulet.
  • Elløbehjulet skal være CE-mærket.
  • Et elløbehjul må maksimalt veje 25 kg, og det skal være under 2 m langt og 70 cm bredt.
  • Der skal være en hvid lygte foran og en rød lygte bagpå, der kan ses på minimum 300 meters afstand.
  • Der skal være en rød refleks bagpå, en hvid refleks foran og gule/hvide reflekser på siderne.


Regler for færdsel på elløbehjul

  • Du skal være minimum 15 år gammel eller være i følgeskab med en person over 18 år.
  • Fra 1. januar 2022 er det lovpligtigt at have cykelhjelm på, hvis du kører på et elløbehjul.
  • Du skal følge de trafikregler, der gør sig gældende for cyklister, og køre på cykelstien, hvis der er en.
  • Du må ikke køre på fortov, gangstier eller fodgængerfelter.
  • Du skal give tegn, hvis du skal svinge eller stoppe.
  • Der må ikke være mere end én person på elløbehjulet ad gangen.
  • Du må ikke være påvirket eller have en promille over 0,5.
  • Du skal køre med lys på hele døgnet.
Tilbage